info@kliniekdemeern.com

ESSIX / RETENTIEBEUGEL

Nadat je tanden en kiezen zijn rechtgezet, is het nodig dat ze nog een lange tijd in de laatst verkregen stand worden vastgehouden. Als je dit niet zou doen is de kans groot dat ze weer na bepaalde tijd scheef gaan staan. Vaak wordt er dan een dun draadje van metaal achter je tanden gezet, zowel in de onder- als de bovenkaak. Meestal maken wij een essix retainer (een dun doorzichtig kunstof kapje dat je over je tanden en kiezen heen draagt). Soms maken wij in de bovenkaak een kunsthars verhemelteplaatje. Dit is afhankelijk van hoe de tanden voor het begin van de behandeling gestaan hebben en hoe de tanden en kiezen na de behandeling op elkaar dichtbijten.

Neem je essix altijd mee als je voor controle komt.

ONDERHOUD

Zorg ervoor dat je tanden en kiezen goed schoon zijn wanneer je de essix draagt.

De essix in de ochtend met koud of lauw water afspoelen en zo droog mogelijk in je bakje opbergen. Ook kun je de essix eens per week met een Steradent bruistablet behandelen.

Indien er iets met de essix gebeurt (hij is kwijt of gebroken) moet je meteen contact opnemen met de orthodontist. Als je te lang wacht, kunnen je tanden en kiezen weer iets gaan verschuiven en zal de essix niet meer goed passen.