info@kliniekdemeern.com

BRACKETS / SLOTJESBEUGEL

Deze vaste beugel – ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd – kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt en waarin een flexibele draad wordt gezet die dan de scheve tanden in een rechte stand zet. Je kunt 3-dimensionaal de tanden bewegen en zodoende het gebit reguleren. Soms is het ruimtegebrek in de kaken zo groot dat het niet mogelijk is om tanden en kiezen te verplaatsen. Het is dan nodig dat kiezen worden getrokken om ruimte te krijgen. Vervolgens kun je dan door de vaste beugel te gebruiken tanden en kiezen rechtzetten en de eventueel overgebleven ruimte dichtschuiven. Later zie je niet meer dat daar kiezen getrokken zijn

Wat mag ik wel en niet eten?

Helaas mag je met een beugel niet alles eten. In het kort:

Geen harde dingen afbijten (appels, harde broodjes, stuk chocolade, etc) Geen plakkerige dingen (dropjes, mentos, winegums, etc)

Geen nootjes, met mate frisdranken en zure dranken. Als je met je beugel harde dingen afbijt, zou er een slotje los kunnen komen. De behandeling kan dan langer gaan duren.

Schoonhouden

Met slotjes is je gebit veel lastiger schoon te houden. Je kunt daarom veel sneller gaatjes krijgen. Het is heel belangrijk je gebit goed te reinigen.