info@kliniekdemeern.com

EHBO VOOR BEUGELS

Hieronder staat beschreven wat verstandig is om te doen.

Er zijn twee soorten beugels, uitneembare beugels (deze kun je zelf uit doen) en vaste beugels.

Het is belangrijk om goed te kijken welk onderdeel van de apparatuur precies beschadigd/stuk is voordat je contact opneemt.

Uitneembare apparatuur:

Indien je een blaar of een drukplek hebt, bel voor een afspraak. Probeer toch de beugel te blijven dragen zodat wij kunnen zien waar hij druk geeft. Lukt dit echt niet laat de beugel dan uit.

 Stukje kunsthars is afgebroken:

Je kunt met een nagelvijl het scherpe kunsthars een beetje afronden, meestal kun je de beugel dan gewoon blijven dragen. Neem contact op met de praktijk om te overleggen.

Klammer/ boog stuk:

Er is een klammer ( metalen bevestiging om de kies) stuk of de draadboog is gebroken.

Blijf de beugel indien mogelijk dragen en neem contact op met de praktijk.

Is de boog verbogen, laat de beugel dan uit en bel voor een afspraak. Probeer het draaddeel niet zelf weer recht te buigen.

Vaste apparatuur:

Pijn aan tanden en kiezen:

Als de beugel net geplaatst is of je bent voor controle geweest dan is dit normaal. Je kunt hiervoor paracetamol nemen. Twijfel je? neem contact op met de praktijk.

Je kunt de eerste dagen na plaatsing van de beugel ook last hebben van de binnenkant van je wangen/lippen. Dit hoort erbij, je wangen en lippen moeten net als jij wennen aan de beugel. Je zou eventueel de was uit het doosje kunnen gebruiken en aanbrengen op de beugel zoals uitgelegd is tijdens het plaatsen van de beugel.

Draad prikt:

Probeer de draad af te knippen met een scherp nagelschaartje of een klein tangetje. Indien dit niet lukt een stukje was of suikervrije kauwgom op de uitstekende draad plakken en bellen voor een afspraak.

Draad is uit de achterste band of bracket:

Probeer de draad met een pincet terug te plaatsen in de band of bracket. Lukt dit niet kun je de draad eventueel voor de band/bracket afknippen met een nagelschaartje of klein tangetje, en deze daarna met een pincet uit de band/bracket verwijderen.

Losse bracket of band:

Als je last hebt van de losse bracket kun je deze afdekken met was of een stukje suikervrije kauwgom, en neem contact op met de praktijk om een nieuwe bracket te laten plaatsen.

Losse band:

Laat het liefst de band om de kies zitten en hou deze goed schoon. Draag je elastieken aan de banden laat deze dan uit!  Bel om een afspraak voor reparatie.

Bent u niet in staat om op korte termijn een afspraak te maken ivm een vakantie. Knip dan de boog vlak voor de band af met een nagelschaartje of klein tangetje en verwijder de band met het afgeknipte draad stukje van de kies, bewaar het bandje. Omdat de band van de kies verwijderd is zijn er meestal meerdere afspraken nodig voor reparatie. Eerst separeren

(elastiekjes plaatsen tussen de kiezen) en een aantal dagen later de meegebrachte band terugplaatsen.

Kettingelastiek (powerchain) is stuk:

Knip als je er last van hebt het losse stukje weg en bel voor een afspraak om de chain evt te vervangen

Boog die over verhemelte loopt is los:

Probeer met een pincet de boog weer terug te plaatsen in het slot van de band. Lukt dit niet of is het slot van de band afgebroken neem dan contact op met de praktijk.

Advansync( scharnierbeugel )

Soms komen de schroefjes los, laat iemand anders met het inbussleuteltje dat je gekregen hebt bij plaatsing van de advansync de schroefjes weer vastdraaien.

als niet de scharnier zelf los is maar de kroon om de kies bel dan voor een afspraak.

Bent u niet in staat op korte termijn een afspraak te maken ivm een vakantie. En komt de kroon los van de kies met praten /eten schroef het scharnier dan aan beide zijden los en bewaar deze met de losse kroon.

Soms blokkeert het scharnier wel eens, meestal is dit na eten of tanden poetsen omdat er iets tussen het telescoop gedeelte is gekomen, vaak helpt het om een aantal keer krachtig met water te spoelen.

Biobite (scharnierbeugel)

Is de biobite los van de boog, bel voor een afspraak

Is de boog gebroken waar de biobite aan vast zit, bel voor een afspraak

Losse of gebroken spalk:

Probeer de losse spalk te laten zitten en als hij scherp is een beetje terug te buigen. je kunt er ook was of een stukje suikervrije kauwgom op doen. Bel voor een afspraak.

Heb je nog een passende plaat of een essix (nachtbitje) draag deze dan extra goed om de tandpositie vast te houden.

Gebroken of afgeknipte spalken zullen vervangen moeten worden, bel voor een afspraak.